Novi Novi Sad do 2030. godine - šta sve donosi GUP: Novi mostovi, marina, Brodogradilište novi deo grada, podzemni kod Futoške...


GUP 2030. usvojen je 21. jula 2022. godine

Pored izgradnje kompleksa uz obalu Dunava kao i na Trandžamentu, nacrt plana predviđa i povećanje broja parking mesta u novogradnji, eko stanovanje kao i Zone završenih celina.

Nacrt Generalnog urbanističkog plana (GUP) Novog Sada do 2030. godine nalazio se na javnom uvidu od 28. decembra i trajaće do 5. februara 2022. godine. To je krovni dokument kojim se utvrđuje strategija urbanističkog razvoja grada kroz definisanje namene prostora, granice građevinskog područja, gradnje infrastrukture, a planovi se dalje razrađuju drugim dokumentima, kao što je plan generalne regulacije.

U obilnoj dokumentaciji na skoro 300 stranica i brojnim grafičkim prilozima definisana je urbana strategija grada i pravila građenja, a ovo su neke od najvažnijih odrednica iz GUP-a, prenosi portal Gradnja.rs.

Ono što je svakako najviše skrenulo pažnju javnosti jeste izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa na brodogradilištu neposredno uz Dunav. U planu se navodi da “bivše brodogradilište koje se nalazi na veoma atraktivnoj i vrednoj lokaciji već duži niz godina nije u funkciji, te se nameće potreba preispitivanja namene tog zemljišta.”

Pročitajte ceo tekst na linku, Gradnja.rs: Šta sve predviđa Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine

021.rs: Ovo je GUP zbog kog se klečalo na ljudima: Novi Sad na vodi i vizija jednog grada

RTV: U Novom Sadu usvojen Generalni urbanistički plan

Dnevnik: U Novom Sadu usvojen Generalni urbanistički plan






bombyx-nekretnine NS stil NS stil Magic Walls NS Magic Walls NS