Zelene oaze u Novom Sadu u 2022: Botanička bašta se gradi u fazama, Central park, kompletna obnova Dunavskog i Futoškog parka...


Očekuje se da će novi kompleks, u kulturnom i turističkom smislu, upotpuniti ponudu Tvrđave

Novi park u Novom Sadu, između Novog naselja i Detelinare, u čiju je gradnju uloženo oko 480 miliona dinara, uključujući i prateću infrastrukturu i uređenje okolnih saobraćajnica, zvanično je otvoren krajem novembra, prenosi Dnevnik.

Projekat je realizovan u tri faze, a nosilac posla bilo je preduzeće Graditelj NS. 

Park pravougaonog oblika prostire se na površini od oko 3,49 hektara, i sistemom staza je izdeljen na nekoliko celina. 

U okviru nove oaze, nedaleko od Ranžirne stanice, između ostalog se nalaze i dva dečja igrališta, teretana na otvorenom, izgrađene su dve fontane - velika i mala, a postavljen je i urbani mobilijar poput kanti za otpatke, klupa i česmi. 

Gradonačelnik Miloš Vučević pozvao je Novosađane da predlože ime novoizgrađenog parka, a na otvaranju tog prostora najavio i da će na Novom naselju, u pravcu stare Ranžirne stanice biti uređen još veći “Central park”, ali i izgrađena škola. 

U planu je i kompletna obnova Dunavskog i Futoškog parka, a najavljeno je i uređivanje prostora pored otvorenog bazena, umesto Dino parka. 

Gradska uprava za zaštitu životne sredine izabrala je u decembru firmu koja će isprojektovati Botaničku baštu, čija je gradnja predviđena u podnožju Petrovaradinske tvrđave. Botanička bašta planirana je na prostoru površine 4,2 hektara, uz severoistočni obod zone objekata odbrane Hornverka. Očekuje se da će novi kompleks, u kulturnom i turističkom smislu, upotpuniti ponudu Tvrđave, a gradnja će po svemu sudeći biti realizovana u fazama. Planirano je da najpre budu izgrađeni sadržaji neophodni za funkcionisanje Botaničke bašte, a nakon toga sledi uređivanje prostora u krajnjem zapadnom i istočnom delu, gde se trenutno nalaze nelegalno izgrađeni porodični objekti. Iz tog razloga, kako bi se obezbedilo nesmetano korišćenje stambenih objekta, projektanti posebnu pažnju moraju posvetiti infrastrukturi.

Pročitajte više u temi Dnevnika Novi Sad u 2022. godini: Gradske zelene oaze

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Andreea Ch, Pexels




bombyx-nekretnine NS stil NS stil Magic Walls NS Magic Walls NS